Legea privind securitizarea creantelor

[14.03.2006 - Comercial]


In Monitorul Oficial nr. 225 din 13 martie 2006 a fost publicata Legea nr. 31/2006 privind securitizarea creantelor.

Legea stabileste cadrul pentru utilizarea creantelor, in vederea obtinerii de finantare prin intermediul securitizarii.

Securitizarea este definita ca o operatiune financiara de valorificare a creantelor de catre un vehicul investitional care le achizitioneaza, le grupeaza si le afecteaza garantarii unei emisiuni de valori mobiliare.

Vehiculul investitional reprezinta o o societate comerciala sau o entitate constituita ca fond de securitizare pe baza unui contract de societate civila, ce are drept obiect de activitate exclusiv emiterea de instrumente financiare securitizate in baza unui portofoliu de creante.

Emisiunea de instrumente financiare securitizate se realizeaza prin oferta publica, in baza unui prospect aprobat de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) si in conformitate cu prevederile Legii nr. 297/2004 privind piata de capital. Tranzactionarea instrumentelor financiare securitizate se efectueaza pe piete reglementate sau in cadrul unui sistem alternativ de tranzactionare.

Administrarea fondurilor si societatilor de securitizare se realizeaza de catre persoane juridice constituite sub forma societatii comerciale pe actiuni, autorizate prealabil de catre CNVM.

Legea mai ofera detalii privind cesiunea creantelor catre vehiculul investitional, constituirea, autorizarea si functionarea fondurilor de securitizare si a societatii de securitizare, servicii de management de portofoliu, emisiunea de instrumente financiare securitizate, drepturile detinatorilor de instrumente financiare securitizate etc.

Urmeaza ca Banca Nationala a Romaniei si CNVM sa emita norme si regulamente in termen de 3 luni de la data intrarii in vigoare a legii.

Legea va intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial.


vezi lista de articole »